Vistas de página en total

martes, 17 de noviembre de 2015

Tribeisbol, una proposta renovadora dins dels jocs de bat i camp

Tribeisbol, què és això del "Tribeisbol"? Com es juga? Serà divertit o avorrit? Complicat tal vegada? Aquestes són algunes de les qüestions que de segur ens vam plantejar en la darrera sessió quan Roberto,  professor d'Educació Física en secundaria convidat de la mà de Victor, ens va presentar allò del "Tribeisbol".
Aquest és un joc que podem emmarcar dins dels jocs de bat i camp, encara que en certa manera comparteix algo de joc d'invasió.
El funcionament d'aquest és molt senzill: 
  • Hi ha 6 bases delimitades per 4 cons, en cada base es colpeja o llança de diverses formes. 
  • Juguen 3 equips 2 amb el rol de corredors (A i B) i 1 amb el rol d'arreplegador (C). 
  • Els dos equips corredors es situen en cantons oposats i l'equip arreplegador ocupa l'espai central segons el seu criteri. 
  • Els llançaments es duran a terme els equips corredors de forma alternativa.  
  • Els equips corredors podran córrer una vegada haja sigut llançat/colpejat el mòbil i podran seguir fins que no es planten. 
Les distintes formes de puntuar son les següents:
  • Equip corredor completa una volta
  • Un jugador de l'equip corredor toca per darrere a un jugador de l'altre equip corredor fora de la base. A més l'equip pillat perd el rol de corredor i passa a ser arreplegador.
  • L'equip arreplegador aconsegueix agarrar la pilota a l'aire o tancar una base i pillar a algun jugador fora d'aquesta.
L'equip guanyador serà el que més punts aconsegueix.  

Cal dir que aquest joc es planteja com a "joc final", es a dir, existeix un procés d'aprenentatge previ per a poder desenvolupar aquest joc.

Per últim com a conclusions posteriors a la pràctica del joc cal ressenyar que és un joc que ens ofereix diverses vessants metodològiques, ja que, el fet que en cada base utilitzem un colpeig/llançament distint ens planteja la possibilitat tant de fer tant una progressió horitzontal per a diversos esports com una progressió vertical per a la iniciació en algun esport en concret.
També es interessant esmentar que el compromís motor es moderat i homogeni entre els participants, cosa que moltes vegades no es te en compte a l'hora de plantejar un joc.
Ja per concloure, és important dir que al llarg del joc es van produir situacions de pactes i contra-pactes on cada equip intentava beneficiar-se o perjudicar al rival més fort, un fet que inclou en aquest joc un component socio-afectiu molt important a l'hora d'establir relacions socials, sobretot en xiquets i xiquetes.


2 comentarios:

Educación Física IES Puerto del Rosario dijo...

Hola,

No tiene relación con los juegos o deportes de invasión. El "avance" no es como en los juegos de invasión hacia una meta contraria sino que se produce entre base y base para ponerse a salvo de una posible eliminación.

Unknown dijo...

Hola,
Primerament voldríem agrair-li la participació en aquest blog. En segon lloc cal dir que quan fem referència a la relació amb els jocs d'invasió no és més que una errada en la publicació. Estem d'acord en que no existeix cap relació amb els jocs d'invasió, sinó amb els jocs cooperatius per diversos motius: en primer lloc existeix una comunicació i una cooperació interna dins del mateix grup corredor, ja que, a diferència del beisbol en aquest joc participa tot l’equip per a desplaçar-se per les bases i han de coordinar-se per poder avançar correctament. En segon lloc, cal dir que al ser 3 equips que competeixen entre ells el rol de company o adversari directe no està definit, al llarg del joc van esdevenint situacions de comunicació i contra comunicació constants mitjançant pactes i contra-pactes que van definint en cada moment aquests rols. Per últim dins del grup arreplegador també existeix aquesta cooperació que permet a l’equip desplaçar el mòbil de forma eficaç.